Kert

Így varázsolhatod a kerted tökéletes pihenő szigetté

A feng shui-hoz kapcsolódó elvek az ősi kínai építészeti gyakorlatból származnak, amelyek a harmóniát és egyensúlyt tükrözik. Nyugati kultúrában népszerűvé váltak a ház szervezésének módjaként, a jobb éjszakai alvás elérésének vagy a nyugalom érzésének kialakítására. Ugyanezeket az elveket alkalmazhatod kertedre is, és érdemes kipróbálnod, ha új életet akarsz lehelni kültéri területedbe.

Alább találhatsz néhány módot, amelyekkel “feng shuizhatod” kertedet. Mi is mindig próbáljuk felfrissíteni a kertünket, így én is alkalmazni fogok néhányat ezek közül.

A feng shui szerint a pangó energia bizonyos tárgyakkal vagy technikákkal történő tisztítására van szükség. Akár hiszed ezt, akár nem, még mindig inspirálódhatsz az ötlettől, hogy harmóniát és békét teremts együttélő kertedben.

A Himalája só lámpák népszerű eszközök a tér tisztítására. Fontos azonban, hogy olyan tárgyakat használj, amelyek eredetiek és jó minőségűek, hogy a legjobb hatást érd el. Ha viszont nem találsz olyat, amely állandóan kültéren helyezkedhet el, akkor szerezz be néhány napenergiával működő kültéri lámpát, amely hasonló hatást és megnyugtató energiát biztosít.

Bejárat kialakítása

Ugyanúgy, ahogy azt szeretnéd, hogy egy szoba jó nézzen ki, amikor belépsz, a kerted is nyújtson valamilyen “wow”-t, legyen szó a házból való belépésről, egy oldalkapun való áthaladásról vagy más módról. Az legyen egy barátságos terület, amely ösztönzi a leülést és a béke élvezetét.

Készíts egy üdvözlő bejáratot egy kapu vagy boltív segítségével. Adj hozzá néhány mászó rózsát vagy klematist, vagy akár glicíniát, és a kerted lenyűgöző és vonzó megjelenést fog kapni. Fesd le a boltívet világos, élénk színekkel, például fehérrel vagy pasztellel, vagy festheted feketével vagy szürkével is az extra dráma érdekében.

Ez a technika különösen hatásos az előkerteknél, mert vendégeid barátságosság és vendégszeretet benyomását kapják, mielőtt még a bejárati ajtóhoz érnének.

A hátsó kert kialakítása

A kert hátulsó része olyan terület, amelyet könnyen elfelejthetsz – lehet, hogy nem látsz oda olyan gyakran, vagy ritkán mész vissza oda, tehát miért foglalkoznál vele? Nos, a kert hátsó része a jövőt és a lehetőségeket képviselheti a feng shui-ban, ezért prioritást kell kapnia.

Helyezz el itt nagyobb és élénkebb növényeket, hogy pozitív energiát ébressz. Egyensúlyozd ki a kertedet egy egészséges keverékkel a növényekből és dekorációkból.

A feng shui-t kitűnően végrehajtó kertek általában olyan dekorációt tartalmaznak, amelyek a hagyományos öt elemet ötvözik: föld, fa, víz, tűz és fém.

A kertedben már magától is sok föld elem van a talaj miatt. Hozzáadhatod a “földet” olyan dolgokkal, mint agyag növényi edények. A fa elemek is gyakoriak a kertekben, a növényekben, bútorokban, faházakban, virágállványokban és másokban, így lehet, hogy erre nem kell aggódnod.

Talán azt gondolod, hogy a kertedben sok víz elem van, de valójában lehet, hogy nincs semmi, ami rendesen tartalmazna vizet. Hozzáadhatnál egy madáritatót, egy tavat vagy egy vízjellemzőt, amely mind az élővilágot ösztönzi az adott térben.

Nem akarod túl sok tüzet használni a kertedben, de lámpákkal vagy tűzrakó helyekkel fokozhatod a teret.

Végül a fémet be lehet építeni fém szobrokkal vagy székekkel (párnákkal!). Vagy használj olyan növénytartókat, mint ezek!

Figyelj a növények elhelyezkedésére

A feng shui gyakorlatok azt javasolják, hogy extra gondot fordíts a növények elhelyezésére. A Bloomscape kertészeti szakértője, Lindsay Pangborn szerint “a növényekről bebizonyosodott, hogy növelik a kreativitást, termelékenységet és pozitív kilátást.” Ez azt jelenti, hogy tökéletes összetevők a belső és külső tér díszítéséhez.

Használhatsz egy Bagua térképet, hogy megnézd, melyik részei a kertednek reprezentálják az élet különböző aspektusait a feng shui szerint. Például, északon a karrieredet vagy életpályádat képviseli, míg keleten a szerelem. Helyezz növényeket és dekorációkat a megfelelő színekben az energiák elősegítésére az életed különböző területein. Az energiát az álláskereséshez néhányan például a kert északi részében helyezik el, ahol víz elem található.

Központok kialakítása

Végül, struktúrát adhatsz a kertednek egy középponttal. Azt hiszik, hogy a stratégiai helyeken elhelyezett központok segítenek az energiaáramlás irányításában. A kert középpontjai lehetnek egy magas fa, egy kreatív vízjellemző vagy egy különösen fényes növény.

Legyen szó teljes körű feng shuiról vagy csak egy kis változatosságot keresel, ezeknek az elveknek a használatával lényegesen javíthatod kertedet!